
Zaklinanie lata w słoikach – myślę, że każdy z nas to czyni. Chcemy móc rozkoszować się letnimi smakami i zapachami w długie jesienno-zimowe wieczory. Chcemy wspominać wakacje, jednocześnie z nadzieją ich wypatrując. Tym razem proponuję Wam kwaśną wersję gruszek – w occie. Z niepowtarzalnym zapachem unoszącym się ze słoika – zapachem cynamonu i goździków.

Składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 2 l wody
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
- 35 dag cukru
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 40 szt. goździków
- 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
Gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na dowolne kawałki (u mnie ćwiartki i połówki). Zanurz je w wodzie (2 l wody i 1 łyżka kwasku). Wyjmij i osącz po 5 minutach.
Wymieszaj wodę z octem i cukrem. Zagotuj. Dodaj cynamon. Wymieszaj.
Do wcześniej przygotowanych słoików włóż gruszki, wrzuć po 4-5 goździków, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i ustaw w garze do pasteryzacji.
Pasteryzuj 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.



Iza Hreczańska
23 sierpnia, 2013smak dzieciństwa.. muszę koniecznie przygotować duuużo słoiczków 🙂