
Myślę, że każdy z nas chociaż raz w życiu przeżywa fascynację gotowaniem na parze. Jednym z nas ten sposób przygotowywania posiłków bardzo przypada do gustu, inni od niego po jakimś czasie uciekają. Ugotować na parze można niemal każdy produkt – przekonuje nas do tego Jacek Szczepański w swojej książce poświęconej właśnie takiemu gotowaniu.


Prezentowane w książce przepisy dotyczą zarówno dań mięsnych…

warzywno-mięsnych…

mącznych…


deserów…

Autor nie zostawia nas samych z tematem parowania – omawia zalety i wady chińskiego parownika, nakładek na garnki, parowaru czy piekarnika parowego. To oczywiste, że to od nas zależeć będzie decyzja, ale dobrze jest, gdy podejmujemy ją świadomie.
Mnie książka przekonała różnorodnością i tym, że prezentowane przepisy nie są nudne i jednostajne. Kilkanaście z nich zapisałam sobie do przetestowania – część z nich pewnie wkrótce pojawi się także na blogu 🙂
Smacznego!

Zyzia
30 stycznia, 2015Bardzo ciekawa książka, trzeba powiedzieć że warto! 🙂
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015mnie zafascynowała ilością możliwości 🙂
Kuchnia Pełna Pasji
1 lutego, 2015bardzo intrygująca pozycja, jeszcze nigdy nie próbowałam gotowania na parze a może warto
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015gotowanie na parze daje zupełnie inny smak niż tradycyjne, a ta książka jest świetnym po nim przewodnikiem 🙂