
Gofry wracają na nasz stół regularnie – w wersji piekarnikowej. Na gofrownicę na prąd brakuje w kuchni już miejsca 🙂 Smak piekarnikowych można naprawdę polubić. Są puszyste i takie… biszkoptowe 🙂
Dzisiejszy przepis prezentuje dwie wersje – waniliową i kakaową. Dla każdego coś dobrego 🙂

Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i połącz stopniowo z mąką, mlekiem i olejem. Dodaj proszek do pieczenia i delikatnie połącz masę z ubitymi białkami. Masę podziel na dwie części – do jednej dodaj aromat waniliowy, a do drugiej kakao. Obie masy kolejno wymieszaj i przelej do silikonowych foremek.
Gofry piecz 20 minut w 170-180 st.

Smacznego!

RedHead
14 października, 2014Takich pieczonych to jeszcze nie próbowałam 🙂
Piłka w Kuchni
14 października, 2014A naprawdę warto – formy do pieczenia zajmują mało miejsca, nie zawsze też chce się rozgrzewać gofrownicę do kilku gofrów. Mnie ten "wynalazek" usatysfakcjonował 🙂
naleśniki
15 października, 2014Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść 🙂
Piłka w Kuchni
19 października, 2014cieszę się, że zamierzony przeze mnie efekt został osiągnięty 🙂 a to też komplemet dla mojego męża, który stara się robić jak najlepsze zdjęcia 🙂