Są przepisy, które muszą znaleźć się na blogu. Nawet wtedy, gdy nie jestem zadowolona ze zdjęć.
Kiedy przygotowuję danie na konkretną okazję, spotkanie czy święta, bardzo często brakuje mi czasu na profesjonalne przygotowanie się do zdjęć i szybko “dla uwiecznienia” klikam fotki telefonem. Tak było też tym razem.
Ciasto – niebo w gębie. Na żywo wyglądało obłędnie. Zdjęcia niestety tego nie oddały. Nie miałam możliwości zrobienia drugiego podejścia, bo… ciasto zniknęło. To chyba jest jego najlepszą reklamą 😉
Smak jest tak nieziemski, że na pewno doczeka się niejednej powtórki 🙂
Składniki:
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 120 ml wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 3 łyżki cukru
- 150 g suchego mielonego maku
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g czekolady 70%
- 170 ml śmietany 30%
- 170 g miękkiego masła
- 300 g masy krówkowej
- 300 g powideł
- zaparzona kawa do nasączania biszkoptów


edsyl
13 lutego, 2020Witam,
mam pytanie, czy do masy czekoladowej dodajemy 6 białek ……. czy moze 4 białka.
Fajne ciasto będę robić.
Pozdrawiam
Piłka w Kuchni
13 lutego, 20206 szt. 😀 Powodzenia 😀