Po raz pierwszy w tym roku obchodziłam Dzień Naleśnika. Wiecie, kiedy przypada?
Francuskie święto – La Chandeleur – Święto Naleśnika obchodzone jest we Francji 2 lutego. Naleśniki w tym dniu są po prostu obowiązkowe.
Tradycja głosi, że najważniejszy jest pierwszy naleśnik usmażony w tym dniu. Należy usmażyć go wyłącznie za pomocą prawej ręki, a w lewej przez cały ten czas trzeba trzymać monetę. Następnie po usmażeniu należy zawinąć ową monetę w naleśnik i wyruszyć na tradycyjną procesję. Po powrocie naleśnikowy rulon z monetą powinien trafić na szafę, zastępując naleśnika zeszłorocznego. Monetę zeszłoroczną należy oddać pierwszemu napotkanemu żebrakowi, by zapewnić rodzinie dobrobyt przez cały następny rok.
Do całego procesu przetrzymywania naleśnika na szafie jestem sceptyczna, ale przepyszne francuskie crepes zjadłam z przyjemnością.

Składniki:
- 250 g mąki
- 500 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 50 g roztopionego masła



What do you think?