
Pamiętacie letnią wersję błyskawicznego ciasta? Jego zimowa wersja jest mocno czekoladowa, a jeśli lubicie może też stać się piernikowa 🙂 Tak dostosowana może być ciastem świątecznym dla zabieganych. To od Was zależy, czy znajdą się w nim owoce letnie, czy jesienne. Jabłka czy śliwki. Najlepiej – Wasze ulubione 🙂

Składniki:
- 3 jajka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. kefiru
- 500 g owoców – u mnie 300 g mrożonych śliwek i 200 g mrożonej czerwonej porzeczki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. otrębów pszennych

Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą – stąd czasem nazywam to ciasto “wypiekiem z jednej miski” 🙂 ) wrzuć składniki na kruszonkę – dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły “kruszyć”. Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości – sprawdź patyczkiem.


Chocolate Stop Tempting
20 grudnia, 2014WOW! Musi być bardzo smaczne! Czekoladowo-piernikowe! Idealne świąteczne połączenie! 🙂
Piłka w Kuchni
21 grudnia, 2014Smak to tylko jedna zaleta. Drugą jest czas przygotowania 😉
zblogowani
21 grudnia, 2014Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Piłka w Kuchni
6 stycznia, 2015dzięki 🙂
gin
23 grudnia, 2014Mniam, wygląda apetycznie 🙂
Piłka w Kuchni
6 stycznia, 2015warto spróbować 🙂