
Zima… Święta… połączenie smaku i zapachu cytryn i wanilii… Kolejny prześladowca po warsztatach “Jadalne prezenty”, o których już wspominałam. Cytryny w tej wersji pokochała cała rodzina. Ciekawe, kto następny będzie je namiętnie przygotowywał?

Składniki:
- 1 szkl. wody
- 1 1/3 szkl. cukru
- 2 duże cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści dodaj połowę soku z cytryny. Całe cytryny umyj i sparz. Następnie pokrój na plasterki. Laskę wanilii przekrój na pół i z każdej połówki wyskrob ziarenka. Plasterki cytryn, pokrojone laski i ziarenka z wanilii dodaj do syropu. Gotuj jeszcze kilka minut. Wstaw do lodówki na całą noc, a następnego dnia ponownie zagotuj i przełóż do słoików. Przechowuj w lodówce.


Smacznego!

Trzcinowisko
25 grudnia, 2013Ostatnio robiła z cukrem trzcinowym, też wychodzi boski:) piękne zdjęcia:)
Piłka w Kuchni
29 grudnia, 2013Na pewno przetestuje taką wersję 🙂
gin
26 grudnia, 2013Mmm, muszą smakować bosko 🙂
Piłka w Kuchni
29 grudnia, 2013Oj tak, trzeba ke przygotowywać w ilościach hurtowych 🙂
Anonimowy
9 października, 2014Trzeba zużyć od razu?
Piłka w Kuchni
10 października, 2014Nie. Możesz spokojnie przechowywać w lodówce. U mnie żaden słoik długo nie postał 😉