
Cukinia? W cieście? Tak! Od niedawna, to prawda. Sama nie do końca wierzyłam, że to dobry pomysł, ale blogerki nie mogą się mylić 🙂 Ciasto z cukinii z bakaliami to strzał w dziesiątkę. Zdziwione miny częstowanych – bezcenne 🙂

Składniki:
- 270 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 100 g dżemu ( u mnie z pigwy)
- garść kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 285 g startej na tarce cukinii
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- kilka suszonych owoców – u mnie 6 śliwek, 6 gruszek
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól i cukier. W drugiej – jajka, olej, dżem, cukinię oraz skórkę. Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj. Dodaj orzechy i pokrojojne w kostkę owoce i wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek do muffinek i piecz w 200 st. około pół godziny.

Smacznego!

Milena
2 października, 2014Uwielbiam wypieki z cukinią, są po prostu genialne! 😀
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂
Piłka w Kuchni
11 października, 2014dziękuję za zaproszenie 🙂