
Cukiniowy sezon w pełni. Żal nie zamknąć choć odrobiny jej smaku na zimę. Przepis, który Wam polecam, jest w naszej rodzinie chyba od zawsze. Pamiętam jej smak z dzieciństwa. Kartka, na której jest zapisany, widziała już niejeden sezon, niejedną plamę z zalewy wpiła 🙂 Tym jest mi droższa. Spróbujcie 🙂

Składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 cebule
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i poszatkuj. Wymieszaj w dużej misce cukinię z cebulą, zasyp cukrem, wlej oliwę i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 1-2 godziny.
Cukinię z cebulką przełóż do przygotowanych wcześniej słoików – wypełnij słoik warzywami pod zagłębienie, uzupełnij zalewą.
Pasteryzuj 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. A zimą ciesz się smakiem przepysznej cukinii 🙂


Anonimowy
18 sierpnia, 2014a soli niet????
Piłka w Kuchni
21 sierpnia, 2014No właśnie : nie 🙂
Anonimowy
24 sierpnia, 2014a zalewa to jaka?
Piłka w Kuchni
24 sierpnia, 2014zalewa czyli płyn, który powstanie z octu, oleju i cukru – ten, który zostanie po włożeniu cukinii do słoików 😉
Anonimowy
20 września, 2014Czyli tego płynu robimy więcej niż 2 szklanki (szklanka oleju + szklanka octu)? Bo z przepisu wychodzi tego niewiele i nie starczy do zalania słoików…
Piłka w Kuchni
20 września, 2014Robimy dokładnie tyle zalewy, ile w przepisie. Cukinia puszcza sok 🙂
Anonimowy
1 września, 2014a czy można dodać także czosnku ? 🙂
Piłka w Kuchni
1 września, 2014nie próbowałam, ale może być ciekawy efekt 🙂
Anonimowy
8 sierpnia, 2015Zrobiłam cukinię z tego przepisu eksperymentalnie w zeszłym roku. Wyszła rewelacyjna. W tym roku robię powtórkę, ale w zwiększonej ilości. Ponieważ robiłam z bardzo młodej cukinii nie obierałam jej i też wyszła bardzo dobra.
Piłka w Kuchni
9 sierpnia, 2015bardzo mnie cieszą takie opinie 🙂
Unknown
7 września, 2015Niestety zabrakło mi zalewy do słoików. Co robić???
Piłka w Kuchni
8 września, 2015mocniej ubijać 🙂 to jedyna znana mi metoda 🙂
ewentualnie dorobić zalewę w proporcji z przepisu – cukier, olej, ocet
Anonimowy
1 sierpnia, 2016Cukinię z tego przepisu robiłam w zeszłym roku, wyszła przepysznie, na pewno będę wracać do tego przepisu co rok. Dziękuje za przepis i pozdrawiam:)
Piłka w Kuchni
1 sierpnia, 2016bardzo się cieszę, że smakowała! pozdrawiam!
MałSza
13 września, 2016urodziła mi się cukinia w ilości 300 sztuk!!! przerabiam na różne sposoby, ale ten przepis przebił wszystkie, już pochłonęliśmy 7 słoików a dziś robie kilkanaście następnych. daję tylko trochę mniej cukru i dodaję papryczkę chili. rewelka!!! dziękuję za przepis
Piłka w Kuchni
20 września, 2016olbrzymia ilość!
cieszę się, że przepis trafiony!
Anonimowy
27 sierpnia, 2019Robiłam różne sałatki z cukinii na zimę,ale ta jest najbardziej 'cukiniowa' tzn. czysta bez specjalnych dodatków. Powiedz mi Moniko czy zimą podajesz ja do obiadu w takiej postaci, czy coś dodajesz – np. śmietanę,jogurt czy jakieś warzywko. Proszę Cię o szybką odpowiedź, bo biorę się właśnie za obieranie cukinii. Jeszcze jedno – powtarzam już zadane pytanie – soli niet??????? Ocet do konserwacji wystarczy?, a smak? Pozdrawiam Anka
Piłka w Kuchni
27 sierpnia, 2019My zajadamy bez dodatków. Możesz oczywiście poeksperymentować 😀 Soli w przepisie brak. I tak właśnie ma być 😀
Kasia
26 września, 2019super wpis 🙂