
Przepis na tę sałatkę podrzuciła mi mama. Najpierw byłam sceptyczna – jak to, sałatka na ciepło? Jak to jeść? Zaryzykowałam. Powstała sałatka, którą niektórzy z degustujących nazywali zapiekanką 😉 Pożywna, rozgrzewająca, pyszna.

Składniki:
- 400 g makaronu kokardki
- 500 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.
Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.

Smacznego!

Unknown
14 maja, 2014Świetny blog!:)
Zapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego 🙂
paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014dzięki 🙂 na Twoim blogu też zaczęłam bywać 🙂