
Przeglądałam zdjęcia z warsztatów z kuchni meksykańskiej w Akademii Smaku Bosch i … znalazłam ciasto, którym się jeszcze z Wami nie podzieliłam! Czekoladowe ciasto meksykańskie! Aż ślinka mi pociekła – samo wspomnienie jest cudownie czekoladowe 🙂
Spróbujcie!

Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 suszonych śliwek
- 2 jabłka
- 2 twarde gruszki


Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej żurawiny i malin – w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz cukrem – tak jak lubisz…



Karmel-itka
31 stycznia, 2015pierwszy raz spotykam się z podobnym ciastem
intrygujące!
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015nam smak bardzo odpowiada – na pewno jest "inne", ale warte grzechu 🙂