
Marchewka jest już stałym gościem w naszym domu. Codziennie przerabiam 8-10 sztuk. Przede wszystkim “wkręcam” je w sok warzywno-owocowy. Jednak wykorzystanie wytłoczyn postawiłam sobie za punkt honoru. naprawdę żal mi je wyrzucać…
Ciasto marchewkowe to chyba jedna z lepszych form ich przerobienia. Zainspirowana przepisem stąd, stworzyłam własną wersję – bez masła, cukru, na mące pełnoziarnistej 😉

Składniki:
- 250 g wytłoczyn z marchewki lub marchewki startej na tarce
- 100 ml oleju
- 4 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy
- 125 ml mleka roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 60 g orzechów lub nasion (u mnie: nerkowiec albo słonecznik)
- 80 g ksylitolu
- szczypta soli

Programista w kuchni
1 października, 2016Muszę wypróbować, bo też mam bardzo często "wytłoczyny" z marchewki, bo korzystam z sokowirówki. Dzięki za przepis! 🙂
Piłka w Kuchni
2 października, 2016czekam na wrażenia 🙂