
Upieczenie tego ciasta polecam każdemu, kto lubi spędzać czas w kuchni 🙂 Jego wykonanie zajmuje trochę czasu i wymaga cierpliwości. Jednak efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania (przynajmniej moje). Ciasto jest po prostu idealne. Soczyste i chrupiące jednocześnie. Pełne jabłek i pigwy…

Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 mały słoiczek dżemu z pigwy
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cydru jabłkowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 200 g zimnego masła
- 7 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- sól
- jajko
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:


What do you think?