
Każda mama przedszkolaka choć raz staje przed dylematem, jakie ciasto upiec do przedszkola… Mnie to pytanie chwyciło w przededniu dnia mamy… Nie chciałam z kremem, bo się ubrudzą. Z czekoladą też nie, bo się może rozpuszczać, jak będzie za ciepło… Myślałam o serniku i jabłeczniku, ale przecież inne mamy tez mogły wpaść na ten pomysł (oczywiście sernik się pojawił 😉 ).
Poszperałam w moich ulubionych zakładkach i znalazłam inspirację. Z dwóch przepisów zrobiłam jeden i powstało idealne ciasto do przedszkola. Tęczowa babka… Oceńcie sami 🙂
Składniki:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oleju
- szczypta soli
- barwniki spozywcze w żelu (u mnie Wilton kupione tu): żółty, czerwony, niebieski


Cukry Proste
12 czerwca, 2015Wygląda super!
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015babka zwyciężyła w rankingu na ulubione ciasto dzieci na tej imprezie 🙂
Kraina miodem płynąca
12 czerwca, 2015Kapitalnie wygląda! Dzieci na pewno były zachwycone kolorami! 🙂
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015oj tak 🙂
FitHealthyLife
1 lipca, 2015Jakoś nie przekonują mnie sztuczne barwniki. Takie ciasto zabarwiłabym naturalnymi 🙂
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015nie mam doświadczenia z barwieniem naturalnymi barwnikami… ale kto wie, może wkrótce się podszkolę i spróbuję:)
Anonimowy
25 września, 2016A czy te kolory po wlaniu do formy nie zmieszaja się? I nie powstanie wielka ciapa koloru?
Piłka w Kuchni
28 września, 2016jak widać na zdjęciach – ciasto jest upieczone i kolory zachowują swoje miejsce 🙂
Anonimowy
21 grudnia, 2016Nie wiem co zrobiłam żle. Ciasto wyrosło pięknie nie ma zakalca ale jest dość twarde. Ciasto po zmieszaniu wydawało się dość gęste jak na babkę. Piekłam trzykrotnie i za każdym razem to samo co robię żle?
Piłka w Kuchni
21 grudnia, 2016hmmm… ono rzeczywiście jest twardsze niż tradycyjna babka… mnie to jednak nie przeszkadzało… może spróbuj odjąć 2-3 łyżki mąki lub dodaj do podanych proporcji 1/2-1/3 szkl. mleka ?
Anonimowy
21 grudnia, 2016Dziękuję za podpowiedź. Nic nie dodawałam bo bałam się zakalca. A na jakiej wielkości blaszce najlepiej piec?
Piłka w Kuchni
21 grudnia, 2016ja piekłam w keksówce – takiej tradycyjnej ok. 28-30 cm