
“Mamusiu, upieczemy ciasteczka?” – nie sposób odmówić 🙂 Staram się jednak, by wspólne wypieki poza ogromem radości przynosiły też dodatkowy efekt wymierny: oswajanie z produktami uznawanymi za zdrowe, pożywne i, niestety, rzadko lubiane przez dzieci. Płatki owsiane często pojawiają się w moich wypiekach – użyte jako składnik ciastek, chleba, deseru… Dziś proponuję Wam ciasteczka z rodzynkami, które poza płatkami owsianymi mają w sobie także sporo otrąb…

Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. otrąb (u mnie owsianych)
- 1 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 szkl. rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1 szkl. soku naturalnego (jabłkowy, pomarańczowy…)
- 1/4 szkl. oleju
Sposób przygotowania:
Płatki, otręby, mąkę, rodzynki, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie wymieszaj. Dodaj rozmącone jajko i sok z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Z powstałej masy formuj łyżką niewielkie placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-12 minut w 200 st.



What do you think?