
Były już ciastka ze słoika, czas na chleb. Przepis przywiozłam z warsztatów z Anną Marią. Już zdobył popularność – piekła siostra, piekła koleżanka z pracy… A to dopiero początek jego oszałamiającej, jak sądzę, kariery 😉

Składniki:
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki łuskanego słoneczenika
- 1/2 szkl. otrąb pszennych
- 1,5 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 3/4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- 1/2 litra wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem drożdży instant i wody ułożyć warstwami w słoiku i obdarować kogoś bliskiemu naszemu sercu lub po prostu postawić na półce i cieszyć nim oczęta 🙂
Wszystkie składniki wymieszaj, połącz z suchymi drożdżami i zalej ciepłą wodą. Wyrób ciasto – powinno być luźne. Nakryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie je wyrób i przełóż do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 st. i piecz około 50 minut.
Smacznego!

Daktyle w czekoladzie
14 stycznia, 2014Piękny, pyszny, oryginalny prezent!
Piłka w Kuchni
14 stycznia, 2014dziękuję w imieniu własnym i Anny Marii – inspiratorki 🙂
Bernadeta
27 stycznia, 2014ciekawe. a mąż sie zastanawiał jak ten chleb wyjąc ze słoika.
Piłka w Kuchni
27 stycznia, 2014Nie ma to jak męski punkt widzenia 🙂
Unknown
8 września, 2014Kocham jeść różne ciekawe wypieki chlebowe……….zrobię sobie taki chleb………….
Powiem jak mi smakował i czy mi się uda ????????
Piłka w Kuchni
9 września, 2014chleb piekłam i ja i moja siostra – efekt jest świetny 🙂