
Lipiec pachnie w tym roku jagodami… Wielkopolskie lasy obfitują w piękne krzewinki czarnych jagód, stąd też pewną tradycją jest ich wykorzystywanie do wszelkich wypieków. Uwielbiam jagodzianki z białym serem, ale czasami po prostu brakuje czasu na wyrastanie ciasta i kilka etapów przygotowania. Dlatego też proponuję bardzo szybkie i proste ciasto z jagodami (tak naprawdę w to miejsce możecie wpisać dowolne owoce – z każdymi smakuje równie dobrze 😉

Składniki:

- 3 jajka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. kefiru
- 500 g jagód
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. otrębów pszennych

Sposób przygotowania:
Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą – stąd czasem nazywam to ciasto “wypiekiem z jednej miski” 🙂 ) wrzuć składniki na kruszonkę – dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły “kruszyć”. Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości – sprawdź patyczkiem.



Waniliowa Chmurka
24 lipca, 2013mniam:)
Dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
Piłka w Kuchni
25 lipca, 2013🙂 mam nadzieję, że wkrótce spotkamy się na kolejnej 🙂