
Wspomnienia z kursu prowadzonego przez Tomka Gulińskiego pielęgnuję systematycznie wprowadzając jego przepisy do mojej kuchni. Tym razem deser – bakaliowy makowiec, którym uraczył nas po jednym z przepysznych obiadów. Początkowo nie mogłam trafić ze składem, gdyż Tomek podał mi tylko składniki – bez proporcji. Myślę, że idealny smak każdy z nas musi dobrać samodzielnie, ale podam bazę, która moim zdaniem jest dobrym początkiem.

Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g rodzynek
- 100 g moreli suszonych
- 100 g łuskanego słonecznika
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g daktyli
- 200 g maku
- 300 g płatków owsianych górskich
- miód
miód i ewentualnie bakalie posiekane, by wzbogacić smak i konsystencję.


Unknown
19 września, 2013Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Unknown
24 września, 2013pyszne! jeszcze pamiętam ten smak w wykonaniu Tomka….. 🙂
Piłka w Kuchni
24 września, 2013powiem Ci w sekrecie, że trochę potrwa nim dogonię smak Tomka, ale ten, który otrzymałam, jest dobrym punktem wyjścia 🙂