
Ten przepis czekał kilka lat na swoje pięć minut. Wiedziałam, że babka z niego upieczona jest cudowna, ale… przerażała mnie ilość składników… Nieskomplikowanym wydaje się dojście do wniosku, że mogę upiec z połowy składników… Ale nie zmieniało to faktu, że przepis mnie przerażał…
Przepis mamy od pani Basi, znajomej mojej mamy. Kobiety, która niczego w kuchni się nie boi, a każde danie wychodzące spod jej rąk to istne dzieło sztuki…
Podaję Wam proporcje w oryginale. Ja podzieliłam wszystko na pół i otrzymałam normalnych rozmiarów babkę.

Składniki:
- 12 jaj
- 6 białek
- 500g kartoflanki (odjąć 2 czubate łyżki)
- 2 łyżki czubate mąki tortowej
- 500g cukru pudru
- 300g masła
- 250g margaryny do pieczenia
- 1 proszek do pieczenia
- 1 kieliszek spirytusu



zezdrowiem
14 kwietnia, 2015Pychotkaaa ! Ja tylko zamiast zwykłego masła dodam masło ghee żeby było mniej kalorycznie ;p
Piłka w Kuchni
16 kwietnia, 2015też fajne rozwiązanie 🙂
gin
15 kwietnia, 2015Taka prawdziwa wielkanocna baba 🙂
Piłka w Kuchni
16 kwietnia, 2015warta każdej poświęconej minuty 😉