Przekąski/snacks stają się coraz popularniejsze. Podgryzamy je w pracy przy monitorze, w samochodzie przemieszczając się od punkt A do B. Mogą być zdrowym uzupełnieniem codziennej diety, niestety często stają się pułapką.
Wpadamy w ich pułapkę prowadzącą do dodatkowych kilogramów jedząc chipsy, orzeszki solone, batoniki, pijąc słodzone napoje.
Przekąski, które chcę Wam dzisiaj polecić, świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie energii. Zawierają mało kalorii, mają cenne dla organizmu witaminy, mikroelementy oraz błonnik. Możemy je chrupać w pracy, w podróży, a nawet podczas wieczornego seansu filmowego.
pomidorki koktajlowe
To prawdziwa witaminowa bomba – C, E, PP, K, żelazo, potas, miedź, wapń, mangan, kobalt. Same zalety!

oliwki zielone i czarne
Może i mają troszkę więcej kalorii, ale zawierają mnóstwo witamin (A, C, E, z grupy B), potas, fosfor, żelazko, magnez. Dodatkowo obniżają cholesterol.

orzechy włoskie
Poprawiają pracę mózgu, wpływają na pamięć i koncentrację. Zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, witaminy E i C oraz dużą ilość żelaza.

daktyle
Pomagają uzupełnić poziom potasu, witamin z grupy B. Są słodkie i z powodzeniem zastąpią czekoladę. Zmiksowane z kakao to świetny pomysł na zdrową nutellę.

migdały
Mają dużo witaminy B12, E i błonnika. Ponadto nie brakuje im nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Trzeba jednak uważać, gdyż zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne. Ale liczba zalet zdecydowanie przewyższa tę drobną wadę.

żurawina
Stanowi bogate źródło witamin C, A, B1 i B2 oraz mikroelementów: żelazo, potas, wapń, fosfor i jod. Poprawia odporność organizmu, ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.

pestki słonecznika
Są jednym z bogatszych źródeł witaminy E. Są skarbnicą fitoestroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

What do you think?